2020. május 22., péntek

Adásvételi szerződés megkötése képviselő útján

Adásvételi szerződést nem csak a jogi személy arra jogszerűen felhatalmazott képviselője köthet, hanem egy természetes személy által jogszerűen meghatalmazott másik természetes személy is.

A Polgári Törvénykönyv alapján más személy útján is lehet jognyilatkozatot tenni. A képviselő által megtett jognyilatkozat közvetlenül a képviseltet jogosítja és kötelezi. A képviseleti jog jogszabályon, bírósági vagy hatósági határozaton, létesítő okiraton vagy meghatalmazáson alapulhat.

Ha a képviselő és a képviselt között érdekellentét van, a képviselő által tett jognyilatkozatot a képviselt megtámadhatja. Vélelmezett az érdekellentét, ha a képviselő az ellenérdekű fél vagy annak képviselője. A képviselt nem támadhatja meg a jognyilatkozatot, ha a képviseleti jog alapításakor az érdekellentétről tudott.

A meghatalmazás képviseleti jogot létesítő egyoldalú jognyilatkozat. A meghatalmazást a képviselőhöz, az érdekelt hatósághoz, bírósághoz vagy ahhoz a személyhez kell intézni, akihez a meghatalmazás alapján a képviselő jognyilatkozatot jogosult tenni. 

A meghatalmazáshoz olyan alakszerűségek szükségesek, amilyeneket jogszabály a meghatalmazás alapján megtehető jognyilatkozatra előír. A meghatalmazás visszavonásig érvényes.

A meghatalmazás korlátozásának és visszavonásának jogáról való lemondás semmis. A meghatalmazás korlátozása és visszavonása harmadik személy irányában akkor hatályos, ha arról tudott vagy tudnia kellett. Meghatalmazás alapján cselekvőképes személyt korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy is képviselhet.

Ügyek egyedileg meg nem határozott körére adott meghatalmazás akkor érvényes, ha teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalták. A határozatlan vagy öt évnél hosszabb időre szóló általános meghatalmazás öt év elteltével hatályát veszti. A képviseleti jog kiterjed mindazon cselekmények elvégzésére és jognyilatkozatok megtételére, amelyek a képviselettel elérni kívánt cél érdekében szükségesek.

Az ingatlan adásvétele esetén a meghatalmazáshoz ügyvéd által ellenjegyzett vagy közokiratba foglalt forma kell.

A meghatalmazás tartalmi kellékei általában a meghatalmazott és meghatalmazó személyes adatai, az ingatlan pontos megjelölése és az adásvételi szerződés megkötésére vonatkozó meghatalmazás.

Ha rendelkezésre áll, akkor szükséges továbbá a vevő és a vételár megjelölése is.

Az ügyvédi eljárás során kiemelkedően fontos a meghatalmazó és a meghatalmazott személyének a leellenőrzése, pontos azonosítása, az ellenjegyzés szigorú szabályainak a figyelembe vétele, továbbá a pénzmosás elleni törvényi rendelkezések fokozott betartása.

Szükséges megemlíteni, hogy ingatlanra vonatkozó bizományi szerződést érvényesen nem lehet kötni. Bizományi szerződés alapján a bizományos a megbízó javára a saját nevében ingó dologra adásvételi szerződés kötésére, a megbízó a díj megfizetésére köteles. Ugyanakkor semmis a bizományi szerződés, ha annak alapján a bizományos ingatlan tulajdonjogának a megszerzésére köteles.